TRY
Türkçe
Çanakkale

İçindekiler

Truva Antik Kenti: Geçmişe Efsanevi Bir Yolculuk

Truva Antik Kenti, tarih boyunca eşsiz bir konuma sahip olan ve dünya üzerindeki en ünlü antik kentlerden biri olarak bilinen Troya'nın da ev sahibidir. Bu antik kent, dokuz katmanlı geçmişiyle Anadolu, Ege ve Balkanların kesişiminde yer alır. Troya, M.Ö. 3000'e uzanan köklü bir tarihiyle, sadece arkeolojik zenginlikleriyle değil, aynı zamanda efsanevi Truva Savaşı ve stratejik Truva Atı hikayeleriyle de dikkat çeker. Yazımızın devamında, Troya'nın tarihi derinliklerine, bu çarpıcı savaşın efsanevi öyküsüne ve Troya Müzesi'nin zengin koleksiyonuyla bu antik kentin büyüleyici dünyasına bir keşif yapacağız.

Truva Antik Kenti

Troya, dünyanın en ünlü antik kentlerinden biridir. Troya'da görülen dokuz katman, 3.000 yılı kesintisiz olarak gösterir ve Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu eşsiz coğrafyada yerleşik medeniyetleri takip etmemizi sağlar. Troya'daki en erken yerleşim katı M.Ö. 3000-2500 yıllarına ve erken Tunç Çağı'na kadar uzanır, daha sonra yerleşim gören Truva katmanları M.Ö. sekizinci yüzyıla kadar uzanan Roma dönemi ile sona erer. 

Troya, coğrafi konumu nedeniyle burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağları açısından her zaman çok önemli bir rol oynamıştır. Troya, sürekli katmanlaşması ile Avrupa ve Ege'deki diğer arkeolojik alanlar için de bir referans görevi görmektedir. İlk olarak 1871'de Heinrich Schliemann, daha sonra W. Dorpfeld, C.W. Bligen tarafından kazılan bu büyüleyici arkeolojik şehirde kazılar halen Tübingen Üniversitesi tarafından yürütülmektedir.

Truva Savaşı

Truva prensi Paris, resmi bir ziyaret için Sparta'ya gelmişti, ancak kralın karısı Sparta kraliçesi Helena ile daha da ileri gitti. Helen'i yeniden canlandırmak ve yıkılan itibarını geri kazanmak isteyen Menelaus, büyük bir Yunan kahraman ordusu topladı. Ordunun komutanı Miken kralı Menelaus'un kardeşi Agamemnon'du. Ordu, Truva'ya gitti, karargah kurdu ve şehri kuşattı. Ancak, Truva'nın surları sağlamdı ve Truvalılar, Dokuz Yıl Savaşları sırasında şehirlerini büyük bir cesaretle savundular.

Truva'nın komşu şehirlerine baskın düzenleyen ve sakinlerinin bir kısmını ele geçiren Yunanlılar, sonunda savaşı kazandılar. Genç esirler arasında, Yunan kahramanı Akhilleus'a onur ödülü verilen Briseis de vardı. Savaşın onuncu yılında, Homeros'un İlyada'sında anlatıldığı gibi bazı şaşırtıcı olaylar meydana geldi. Yunan kuvvetlerinin komutanı Kral Agamemnon, Akhilleus'a hatıra olarak verilecek olan Pereses'i kendisine aldı.

Bu duruma öfkelenen Akhilleus, birlikleriyle birlikte savaştan çekildi. Aşil'in annesi, deniz tanrıçası Thetis, Agamemnon'un oğlunun onuruyla oynadığına pişman olması için Zeus'a bir süre Truvalıları kayırması için yalvardı. Takip eden çatışma sırasında, Truva atları ilerleme kaydetti ve karargahlarını Yunan gemilerine tehlikeli bir şekilde yakın bir noktada kurabildiler. Onları kovmak isteyen Akhilleus'un yakın arkadaşı ve hatta belki de sevgilisi Patroclus, Yunanlıların moralini yükseltmek ve Truvalıları korkutmak için Akhilleus kılığına girerek Yunanlıları savaşa sürükledi.

Planı başlangıçta işe yaradı, ancak daha sonra Truva prensi Hector tarafından öldürüldü. Arkadaşı Aşil'in ölümü üzerine hüzünlü bir öfkeyle boğulmuş ve sadece Hector'dan intikam alındığını görerek, Agamemnon ile olan tartışmasını bir kenara bıraktı.

Sonunda Yunanlılar, kurnazlığıyla ünlü İthaka Kralı Odysseus'un tasarladığı dahice bir numarayla savaşı kazandı. Geri çekilir gibi yaparak hazırladıkları tahta atı tanrılara adak olarak Truva'nın kapılarına bıraktılar. En cesur askerlerini atın içine sakladılar.

Hileye aldanan Truvalılar atı şehre götürdüler ve zaferlerini kutlamaya başladılar. Gece çökünce atın içine saklanan askerler dışarı çıkıp sızmayı bekleyen Yunan ordusuna şehrin kapılarını açtılar. Şehir yağmalandı, erkekler ve erkekler, Kral Priam ve Hector'un küçük oğlu Astyanax da dahil olmak üzere vahşice katledildi ve kadınlar yakalandı. Troya düştü. Ancak Truva atlarının hayatta kalma ümidi vardı.

Kral Priam'ın kuzeni Aeneas, yaşlı babası, oğlu ve bir grup Truvalı ile kaçmayı başarır. Aeneas'ın hikayesi Virgil'in destanı "Aeneid" de anlatılır.

Truva Atı Hikayesi

Truva Atı, savaşın Truva lehine kazanılacağına inanıldığında uygulanan bir savaş stratejisidir. Tarihteki savaş stratejilerinden farklı olarak uygulanan bu strateji, savaş ağası Agamemnon savaşı kaybetmenin eşiğindeyken, Ithaca Kralı (Odysseus) tarafından tanıtılan bir Truva atı fikri savaşın gidişatını değiştirdi. Aşil'in stratejiye katılımıyla, Truva şehrine sızmak için bir Truva atı (tahta at) tasarlanmıştır.

Truva komutanının savaştan sonra kıyıda hiçbir asker olmadığını görerek, kıyıda bir Truva atı ile karşılaştı; komutanın savaşı ve dolayısıyla Truva Atı'nı kazandığına inanarak atı şehre getirdi. At, Tanrı'nın bir hediyesi olarak sunuldu.

Aynı gece Truva kentinde zafer kutlamaları devam ederken, Truva Atı'nın bir zafer sembolü değil, bir savaş stratejisi olduğu ortaya çıktı. En önde gelen komutanlar ve savaşçılar attan iner ve orduları için şehrin kapılarını açarlar. Gecikmeli ve içeriden gelen bir müdahaleyle de olsa, bu hamle ile Truva şehri yerle bir olur. Tarihçiler Truva Atı'nın hikayesini savaş stratejilerinin en inceliklilerinden biri olarak görürler.

Troya Müzesi

Truva Müzesi'nde; Troas yöresine damgasını vuran ve Homeros'un İlyada'sı ile tarihe geçen Truva'nın yaşamı, arkeolojik tarihi ve kültürü, kazılardan çıkarılan eserler aracılığıyla anlatılıyor. Müzeyi ziyaret eden ziyaretçiler, Troas Bölgesi Arkeolojisi, Truva'nın Tunç Çağı, İlyada ve Truva Savaşı, Antik Çağ'da Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihi ve Arkeoloji Tarihi olmak üzere yedi başlığa ayrılmış bir hikayeyi takip ediyor. Truva Arkeolojisine ev sahipliği yapan müze ziyareti yokuşun hemen inişinde başlar. Yamaç duvarlarındaki nişlerde çeşitli Truva katmanları; Mezar taşları, büyük heykeller, tiyatro canlandırmaları ve büyük fotoğraflar yer alır. 

Müzenin giriş alanı olan ve devam eden serginin katlarından önce ziyaretçiye yönlendirme sağlamak amacıyla Troas ve çevresini dolaşan sirkülasyon barında; arkeolojik ve arkeolojik tarihleme yöntemleri, "Neolitik, Taş Devri, Tunç Devri, Demir Devri, höyük, restorasyon ve koruma" gibi terimler çizelge, grafik, metin ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.

Çanakkale’de gezilecek tarihi yerlerin arasında ilk 3 sırada gelen Truva Antik Kenti’ne gitmek Truva Savaşı efsanesini ve Truva Atı Hikayesini yerinde görmek için seyahatinizi biletiniz.com ile planlayın! Çanakkale Truva için en ucuz otobüs bileti ve en uygun uçak bileti Biletiniz.com sayfalarında! Çanakkale'ye ucuz Otobüs Bileti ya da uygun Uçak Bileti en uygun fiyat seçenekleri ile hemen satın alın!

İçindekiler

Önerilen Seyahat Yazıları

Anadolu’nun En Çarpıcı Neolitik Kenti : Çatalhöyük
Anadolu'nun büyüleyici Neolitik kenti Çatalhöyük, insanlık tarihindeki dönüm noktalarından biridir. MÖ 9000-5500 yılları arasındaki Neolitik Dönem, insanlığın avcılık ve toplayıcılıktan yerleşik tarım toplumlarına geçişini simgeler. Bu dönem, yerleşik yaşama geçişle birlikte toplumsal, kültürel ve dini değişimleri içerir. Çatalhöyük gibi önemli merkezler, bu değişimin izlerini bugüne taşır. Bu antik kent, Konya'nın Çumra ilçesinde yer alır ve özellikle mimari yapıları, yerleşim düzeni ve dini figürleriyle Neolitik Dönem'in zenginliğini yansıtır. Bu blog yazımızda Çatalhöyük'ün neolitik yerleşiminin, insanlığın gelişimi üzerindeki etkisini keşfederken, ortaya çıkan arkeolojik bulguların bizlere sunduklarına da değineceğiz.
Unesco Dünya Mirası Listesinden Bir Yer
Efes Antik Kenti Hakkında Bilgi, Efes tarihi, ve Efes kentinde Gezilecek en önemli yerler. keyifli bir seyahat için biletiniz.com den en ucuz otobüs bileti ara, uygun uçak bileti al.
İstanbul ve Çevresinde En İyi Doğa Yürüyüşü Rotaları Hangileridir?
İstanbul'un karmaşasından uzaklaşarak doğanın kucaklayıcı sükunetine adım atmak isteyenler için birbirinden özel rotaları keşfetmeye hazır mısınız? İstanbul ve çevresindeki gezilecek yerler o kadar çeşitli ki, hem tarihi zenginlikleri hem de doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Bu yazımızda, şehrin gürültüsünden uzaklaşıp nefes alabileceğiniz, yeşiller içinde kaybolabileceğiniz ve tarihi izlerle dolu rotalardan bazılarını bir araya getirdik. İstanbul'un gizli cennetlerine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır olun!
Uçak Biletiİstanbul Uçak BiletiAnkara Uçak Biletiİzmir Uçak BiletiAntalya Uçak BiletiTrabzon Uçak BiletiKıbrıs Uçak Bileti
Popüler Havayolları
THYPegasusSunExpressAnadoluJetGermanwingsDeltaEmirates
Mobil uygulamayı indirmek için QR kodunu tarayın
© 2023 tüm haklar saklıdır. Biletiniz.com