Nemrut dağı
Nemrut Dağı Nerede? Nemrut Krater Gölü, Nemrut Heykelleri, Koruyucu Heykeller, Nemrut Dağı Efsanesi, keyifli bir seyahat için biletiniz.com den en ucuz otobüs bileti ara, uygun uçak bileti al.
big title
Nemrut Dağı Nerede?
Nemrut Dağı, Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri olan Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer almaktadır. Nemrut Dağı konum olarak Kyadibe köyünün yakınında olup, Adıyaman il merkezine de ortalama 87 kilometre uzaklıktadır. Adıyaman'ın en güzel tarihi yerlerinden biridir.
Nemrut Krater Gölü
Nemrut Dağı tarihi zamanlarda bile aktif volkanlardan biridir. Nemrut Dağı 1441'de şiddetli bir şekilde patladı ve bugün tamamen sönmüş değil. Aslında en son lav püskürmesi 1141 yılında olmuştur. Jebel Nemrut kalderasındaki sıcak gölün varlığından dolayı dağda hala sıcak gazlar bulunmaktadır. Nemrut Dağı'nın aktif bir yanardağ olduğunu söyleyemesek de durgunluk evresinde olduğunu söyleyebiliriz.
Nemrut Heykelleri
Koruyucu Heykeller: Kartal ve Aslan :
Aslan ve kartal heykelleri, nöbetçi hayvan heykelleri olarak bilinir. Tanrılar zincirinin başında ve sonunda çiftler halinde durdular ve onları korudular. Ancak, Dört Muhafız'ın sadece birkaç heykeli hayatta kaldı.
Kartal, Kommagene krallığının göksel egemenliğini simgeliyor. Ayrıca mirlerini insanlara iletmede Zeus'un aracısı olarak bilinir. Aslan, Kommagene krallığının yeryüzündeki egemenliğini simgelemektedir.e
Kral Antiochos (Sonradan aldığı ismi ile Theos):
I. Antiochus'un ölümünden sonra yanında bulunan diğer tanrıların onun itibarını ebedi kılacağına inanmış ve onların yanına kendi heykelini yaptırmıştır. Aslında ilk keşifleri Antipchos'un başı yapmadı. Heykelin başı, bölgedeki kalıntılar arasında kaldığı için ancak 1953 yılında başka bir amaç için yapılan arama sırasında keşfedildi. Bir kaide üzerinde, Zeus ve Apollon'da olduğu gibi, elinde bir demet dal tutarken görülür.
Kommagene:
Tanrılar dizisindeki tek kadın tanrının heykeli bereket tanrıçası Kumagin'dir. Bereketi simgeleyen nar ve üzüm süslemeleri, Kral Antiochus ile Zeus arasında yer alan heykelin başına dikkat çekiyor. Aynı şekilde meyveler sırtta kaide üzerinde ve rulo üzerinde yer alır. Aslında Cumagin'in başı, devasa heykellerin keşfedilmesinden sonra 1963 yılına kadar ait olduğu kaidenin üzerindeydi, ancak 1963'te heykele yıldırım çarptı ve Cumagin'in başı diğer heykeller gibi yere düştü.
Zeus:
Tüm tanrıların tanrısı, yüce tanrı Zeus zincirin ortasındadır. Boyut olarak diğerlerinden daha büyük olduğunu da belirtmekte fayda var. Zeus, kafasına bir Pers tacı (tacı) takmış olarak tasvir edilmiştir ve çenesi kırılmış gibi görünse de aslında sakaldır. Kaidesinde, omzunda bir pelerinle görülür.
Apollon:
Işık ve mantığı da simgeleyen Zeus'un oğlu Apollon, Zeus'tan sonra dizide yerini alır. Kendisinden küçük sakallı babası Zeus'un aksine Apollon da elinde bir dal tutmaktadır. Bir ceket giymiş olarak tasvir edilmiştir.
Herakles:
Serinin son heykeli Zeus'un oğlu ve ölümlü simyacı Herakles, insanın doğaya karşı verdiği mücadeleyi simgeliyor. Zeus gibi sakallı olarak tasvir edilen Herakles, elinde bir asa tutmaktadır.
Bazı bilginler ayrıca Antiochus'un ile Mithridates ve birkaç rahibin buraya taşıneneler. eski heykellerden eteğinde bir tünel olduğuna inanılırken, daha sonraları taşla kaplanmıştır.
Nemrut Dağı Efsanesi
Hakkında dedikodular çıkan bu dağın en gerçekçi hikayesi Kommagene uygarlığına dayanmaktadır. Dağdaki eserler aslında Kommagene Krallığı'nın kültürel yapısı hakkında pek çok ipucu veriyor. Bir tür türbeyi donatmak için dikilmiş heykeller, antik çağda dünyanın iki karşıt kutbunu kapsıyor. Bir yanda Yunan ve Roma tanrılarını betimleyen eserler, diğer yanda eski doğu geleneklerinin bir izdüşümünü görmek mümkündür.
Güneşin doğuşunun ve batışının en iyi izlenebildiği tepe olarak bilinen Nemrut Dağı, üzerindeki Nemrut oymaları veya Nemrut harabeleri ile dünyanın sekizinci harikası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. İki bin yıldır bu dağın tepesindeki dev heykeller Adıyaman'ı yöneten Kommagene krallığının en büyük mirasıdır.