TRY
Türkçe
Eskişehir

İçindekiler

Eskişehir’in Tarihi ve Kültürel Mirasını Keşfedin

Eskişehir, Anadolu’nun kalbinde yer alan ve hem tarihi hem de modern yönleriyle dikkat çeken bir şehirdir. Eskişehir ve çevresi tarihlenmesi 9500 yıl öncesine dayanan bölgedeki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca Farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan bu kadim şehir, yüksek oranda miras turizmi potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda Eskişehir’de tarihi ve kültürel mirası keşfetmek isteyenler için birçok seçenek mevcuttur diyebiliriz. Bu blog yazımızda, Eskişehir’in en önemli simgelerinden biri olan Odunpazarı’ndan başlayarak, size bozkırın ortasında bir cennet olan Eskişehir’in öne çıkan diğer güzelliklerini de tanıtacağız. 

Gezinizde Öncelik Verin: Odunpazarı

Eskişehir’in tarihi ve kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri, Odunpazarı semtidir. Eskişehir’in en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Odunpazarı, 1973 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Odunpazarı, 19. yüzyılda Osmanlı döneminden kalma 2000’den fazla ahşap eviyle, kendine özgü bir mimariye sahiptir. Geleneksel Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu evler, genellikle iki katlı, ahşap dikmelerle desteklenmiş ve cumbalı olarak inşa edilmiştir. Evlerin dış cepheleri de, geleneksel Türk motifleriyle süslenmiştir. Yer yer restorasyon çalışmaları halen devam eden Odunpazarı, 2004 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.  

Ara sokaklarının bazıları araç trafiğine kapalı olan Odunpazarı semtinde gezilecek yerler arasında şunlar sayılabilir:

- Odunpazarı Evleri:

Odunpazarı’nın en karakteristik özelliği olan bu evler, 19. yüzyılın sonlarına kadar inşa edilmiş ve ahşap, kerpiç, kiremit gibi malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Evlerin renkli cepheleri, kafesli pencereleri ve çıkmalı balkonları, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır. Odunpazarı Evleri, günümüzde otel, restoran, kafe, hediyelik eşya dükkanı gibi işletmelere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bazı evlerde kültür merkezi, sanat galerisi, el sanatları atölyesi gibi faaliyetler de düzenlenmektedir. Odunpazarı Evleri’ni gezerken, tarihi dokuyu hissedebilir ve doya doya fotoğraf çekebilirsiniz.

- Atlıhan El Sanatları Çarşısı:

Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan bu çarşı, 15. yüzyılda inşa edilmiş ve Osmanlı döneminde at pazarı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise el sanatları ürünlerinin satıldığı bir alışveriş merkezi olarak hizmet vermektedir. Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda, lületaşı, cam işlemeciliği, bakır işlemeciliği, ahşap oymacılığı gibi geleneksel sanatların örneklerini görebilir ve hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz.

- Kurşunlu Külliyesi ve Kurşunlu Camii:

Odunpazarı’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan bu külliye ve aynı adı taşıyan cami, tarihsel olarak 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir yapılardır. İçerisindeki Kervansaray hariç, külliyenin ve cami dahil diğer yapıların 1517-1525 yılları arasında Osmanlı Devletinde görevli vezirlerden Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi kayıtlarında belirtilmektedir. Kurşunlu Külliyesi’nin mimarının, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan Acem Ali olduğu tahmin edilmektedir. Caminin adı, kurşunla kaplı kubbesinden gelmektedir. Caminin içindeki ahşap minberi, mihrabı ve kalem işleri görülmeye değerdir. Eskişehir’in en önemli tarihi yapılarından biri olan Kurşunlu Camii tek şerefeli, altıgen planlı bir yapıdır. Külliye içerisinde ayrıca, medrese,  şadırvan, zaviye (küçük tekke), hamam, imaret ve türbeler bulunmaktadır.

- Cam Müzesi:

 Odunpazarı’nda bulunan bir diğer müze de Cam Müzesi’dir. 2007 yılında açılan bu müze, Türkiye’nin ilk cam müzesidir. Müzede, cam sanatının tarihini, tekniklerini ve örneklerini görebilirsiniz. Müzede ayrıca cam üfleme atölyeleri de düzenlenmektedir.

- Odunpazarı Modern Müze (OMM):

Odunpazarı’nın en yeni ve en ilgi çekici müzesi olan OMM, 2019 yılında açılmış ve çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin mimarisi de oldukça dikkat çekicidir. Japon mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan müze binası, ahşap bloklardan oluşan geometrik bir yapıdır. Müze binasının içinde geniş bir sergi alanı bulunmaktadır. OMM’de Türk ve yabancı sanatçılara ait resim, heykel, video, fotoğraf gibi eserleri görebilirsiniz.

Odunpazarı’nda gezilecek çok sayıda yer olduğundan ötürü, tümünü gezip görmek için en az bir gün ayırmanızı öneririz. Odunpazarı’nda hem tarihi hem de modern müzeleri, evleri, camileri ve çarşıları gezebilir, fotoğraf çekebilir, alışveriş yapabilir ve yöresel yemeklerden yiyerek yeni rotalar için enerji toplayabilirsiniz. Odunpazarı’nın keyfini çıkarmak için acele etmeyin, her köşesinde yeni bir keşif yapabilirsiniz. 

Doğanın Eskişehir’e Armağanı: Lületaşı

Eskişehir’in en önemli kültürel miraslarından biri olan lületaşı, dünyanın en yumuşak doğal taşlarından biridir. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkarılan, yumuşak ve kolay işlenebilen bir taş olan Lületaşı, işlendikten sonra, beyaz parlak ya da mat bir görünüme sahip olur. Lületaşı oymacılığı ile de ünlü olan Eskişehir bu zanaatı Osmanlı döneminden beri yaşatmaktadır. Lületaşı, tesbih, pipo, takılar, mücevherler, hediyelik eşyalar gibi pek çok farklı formatta işlenebilir. Yine Odunpazarı içerisinde yer alan Lületaşı sergisini gezebilir burada karşılıklı koridorlarda sıralanan hediyelik eşya dükkanlarından lületaşının işlenmiş farklı hallerini ve el işi ürünleri satın alabilirsiniz.  

Eskişehirde Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Her ne kadar en ünlü semti Odunpazarı olsa da Eskişehir salt bu lokasyondan ibaret değil elbette. “Eskişehir gezilecek yerler listesi” bu şehre gelmeden önce pek çok turistin keşfetmek istediği rotalar olarak karşımıza çıkıyor. Porsuk Çayı Boyu, Devrim Arabaları müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Alaaddin Camii, Atatürk ve Eskişehir Müzesi, Balmumu Müzesi, Kentpark ve Sazova Bilim ve Sanat Parkı gibi daha pek çok lokasyon Eskişehir’in tadını doyasıya çıkarmak isteyenleri bekliyor!  

 

Hadi bazılarına kısaca göz atalım:  

- Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi:

Eskişehir’in en popüler yerlerinden biri olan Porsuk Çayı, şehri ikiye bölen ve üzerinde köprüler bulunan bir nehirdir. Porsuk Çayı’nın kenarında bulunan Adalar Bölgesi ise, yeşillikler içindeki parklar, kafeler, restoranlar, heykeller ve bisiklet yollarıyla şehrin en canlı ve keyifli yeridir. Porsuk Çayı’nda gondol gezintisi ya da tekne turu yapabilir, kıyı boyunca yürüyüş yapabilir, bisiklet kiralayabilir veya çimlerde küçük piknikler yapabilirsiniz. Porsuk Çayı Boyu, özellikle akşam saatlerinde ışıklandırma ve müzik eşliğinde çok daha romantik ve canlı bir atmosfere bürünür.

- Devrim Arabaları Müzesi:

Türkiye’nin ilk yerli otomobil girişimi olan Devrim Arabaları’nın sergilendiği müzedir. 1961 yılında Cumhuriyet’in 38. yıl dönümü için hazırlanan dört adet Devrim Arabası’ndan günümüze sadece bir tanesi kalmıştır. Bej Devrim arabası  Eskişehir’deki TÜRASAŞ fabrikasının içindeki müzede ziyaretçilerini beklemektedir. Bir açık bir kapalı iki bölümden oluşan müzede ayrıca Devrim Arabaları’nın yapım sürecine dair fotoğraf, belge ve maketler de yer alıyor. 

- Eti Arkeoloji Müzesi:

Eskişehir ve çevresindeki bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan bir arkeoloji müzesidir. 2 katlı müzede Eskişehir yöresinde çıkan Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Mermer heykeller, pişmiş toprak küpler, adak heykelcikleri, antik dönemlere ait takılar, sikkeler pek çok tarihi eserin yanı sıra müzenin giriş katında ve bahçesinde ise farklı medeniyetlere ait lahitler, sunak sütunları ve mezar taşları yer almaktadır. 

- Alaaddin Camii:

Kurşunlu Camii ile birlikte Eskişehir’in en eski camilerinden biridir. Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 13. yüzyılda yaptırılmıştır. Pek çok restorasyon geçirdiğinden ötürü caminin mimarisi Selçuklu sanatının özelliklerini günümüzde maalesef taşımamaktadır, fakat şehrin kültürel mirasında önemini yitirmemiştir. Ayrıca kendi ismiyle anılan parkın içerisinde yer almaktadır.

- Atatürk ve Eskişehir Müzesi:

Atatürk’ün Eskişehir’e yaptığı 16 ziyaretin anısına kurulmuş bir müzedir. Müze binası 1921 yılında inşa edilmiş ve Temyiz Mahkemesi olarak kullanılmıştır. 1970 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müzenin ilk bölümünde Atatürk’ün özel eşyaları, hediye edilen objeler ve fotoğraflar sergilenmektedir. İkinci ve üçüncü bölümde ise Topkapı Sarayı’ndan ve yöreden derlenen etnografik eserler ile lüle taşı koleksiyonu bulunmaktadır.

- Balmumu Müzesi:

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan bir müze 2013 yılında açılmıştır. Müzede başta Mustafa Kemal Atatürk bölümü olmak üzere dünyaca ünlü siyasetçi, sporcu, sanatçı, bilim insanı ve tarihi kişiliklerin balmumundan yapılmış heykelleri yer almaktadır. Müzede ayrıca Eskişehir’in tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan bir Odunpazarı evi maketi de bulunmaktadır. 

- Kentpark:

Eskişehir’in en geniş alana yayılan parklarından biridir. Şehrin merkezinde yer alan Kentpark, Eskişehirlilere ve şehre dışarıdan gelen ziyaretçilere hem eğlence, dinlenme hem de çeşitli sportif imkanlar sunmaktadır. Kentpark’ın içinde uzun yürüyüş yolları, at binme parkuru, restoran ve kafelerin yanı sıra Türkiye’nin ilk yapay plajı da bulunmaktadır. Kentpark Plajı’nda kum, havuz ve güneş ile tatil havası yaşayabilirsiniz. 

- Sazova Bilim ve Sanat Parkı:

Eskişehir’in ilgi çekici parklarından biri olan Sazova Bilim ve Sanat Parkı, bilim, sanat ve kültürü bir arada sunan tematik bir parktır. Parkın içinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Eti Sualtı Dünyası gibi farklı bölümler bulunmaktadır. Parkta ayrıca 25 bin metrekarelik bir gölet, dekovil treni, amfi tiyatro ve oyun alanları da yer almaktadır. Park, hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli ve öğretici bir deneyim sunmaktadır. 

Göreceğiniz üzere Eskişehir, tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek adına ziyaretçilerine zengin bir yelpaze sunuyor. Şehir, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan çok sayıda tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yaparken yakın dönemde hayata geçirilmiş müzeleri, sergileri ve parkları ile tam bir kültür şehri olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Eskişehir’de tarihi ve kültürel mirası keşfetmek için aşağıdaki 3 günlük Eskişehir mini gezi rehberimizi takip edebilirsiniz:

  • 1. Gün: Odunpazarı, Lületaşı Müzesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Alaaddin Camii, Balmumu Müzesi
  • 2. Gün: Atatürk ve Eskişehir Müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Kentpark Turu 
  • 3. Gün: Devrim Arabaları Müzesi, Sazova Bilim ve Sanat Parkı gezisi, akşam Porsuk Çayı gondol turu. 

Eskişehir, hem tarihi hem de modern yönleriyle sizi baştan aşağıya büyüleyecek bir şehir ve gördüğünüz üzere Eskişehir’de gezilecek yerler listesi çok uzun, biz bu yazımıza sadece öncelikli olabilecek gezi yerlerini dahil edebildik. Eskişehir seyahatinizi planlarken, biletiniz.com üzerinden Eskişehir için otobüs ya da uçak bileti alabilir, dilerseniz rezervasyonunuzu da yapabilirsiniz. Türkiye’nin en uygun fiyatlı ve güvenilir bilet satış platformu olan Biletiniz.com’da Eskişehir’e giden otobüs firmalarını, uçak seferlerini, bilet fiyatları ve saatleri gibi bilgileri kolayca bulabilir ve online olarak biletinizi alabilirsiniz. Biletiniz.com ile Eskişehir’e gitmek çok kolay ve ekonomik!

Örneğin, İstanbul’dan Eskişehir’e gitmek isterseniz, biletiniz.com üzerinden İstanbul Eskişehir otobüs bileti alabilir veya İstanbul Eskişehir uçak bileti sorgulatabilirsiniz. Eğer İzmir’den yola çıkıyorsanız, İzmir Eskişehir otobüs bileti fiyatlarını listeleyebilir dilerseniz İstanbul ya da Ankara ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Unutmayın ki Eskişehir uçak bileti fiyatları ya da otobüs bilet fiyatları destinasyonlar arası farklılık gösterebilir. Sıklıkla yapılan Eskişehir otobüs seferlerini ve Eskişehir uçak seferlerini yine biletiniz.com’da listeleyebilirsiniz.

Eskişehir’e hangi kentten gitmek isterseniz isteyin, biletiniz.com üzerinden istediğiniz şehri seçerek bilet araması yapabilirsiniz. Biletiniz.com, size en uygun ve en konforlu seçenekleri sunacaktır. Biletiniz.com ile Eskişehir’e gitmek için acele edin, yerinizi ayırtın!

Eskişehir gezi rehberi yazımızın sonunda tüm Eskişehir yolcularına iyi yolculuklar dileriz!  

İçindekiler

Önerilen Seyahat Yazıları

Ege’nin Vazgeçilmez İncisi: İzmir!
İzmir, Türkiye’nin en güzel ve en renkli şehirlerinden biridir. Ege’nin incisi olan İzmir, hem tarihi hem de kültürel mirasıyla ziyaretçilerini yıllardır büyüler. Türkiye’nin 3. büyükşehri statüsünde olan İzmir’de gezilecek yerler listesi çok uzundur ve 7’den 70’e her yaştan her zevke hitap edecek bir aktivite ya da eğlence mutlaka bulunur. İster tarihi mekanları keşfedin, ister doğal güzelliklerin tadını çıkarın, ister eğlenceli faaliyetlere, İzmir size unutulmaz bir tatil deneyimi sunacaktır. İşte size küçük bir İzmir gezi rehberi:
Uçak Biletiİstanbul Uçak BiletiAnkara Uçak Biletiİzmir Uçak BiletiAntalya Uçak BiletiAdana Uçak BiletiKıbrıs Uçak Bileti
Popüler Havayolları
THYPegasusSunExpressAnadoluJetGermanwingsDeltaEmirates
© 2023 tüm haklar saklıdır. Biletiniz.com